MS Vörösmarty Baráti Kör

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a 2000. október 16.-án megalapított M/S VÖRÖSMARTY BARÁTI KÖR-ről néhány szót ejtsek.

Kevesek által ismert tény, hogy ez a baráti kör létrejött, amikor az utolsó magyar tengerjáró hajó , az M/S Vörösmarty , amely egyben a magyar tengeri flotta  zászlóshajója  is volt , lobogóját levonták.
Ez  a fontos magyar hajózástörténeti esemény soha nem került megfelelően a köztudatba.
Őrizzük az alapító oklevelet, őrizzük azt a lobogót, amit akkor vontunk le.  Őrizzük az utolsó magyar tengerjáró hajó utolsó útjának emlékeit, fényképeit, filmfelvételeit, tárgyi emlékeit.
„M/S VÖRÖSMARTY BARÁTI KÖRE, amely alakult a 100 évig dicsőséges Magyar Tengerhajózás utolsó tengerjárójának, utolsó magyar személyzete által Amszterdam kikötőjében az M/S VÖRÖSMARTY fedélzetén.  E zászlóshajó lobogója levonva 2000. október 16.-án. „ –áll az oklevélen.
Azóta mi, tengerészek, részben hajózunk tovább, részben pedig szétszéledtünk a polgári életben, de szívünkben örökre magyar tengerészek maradtunk, mint megannyi magyar tengerész, akik valaha is hajóztak a világtengereken és öregbítették hazánk hírnevét .
Az utolsó hajógyűlésen azt mondtam, hogy méltó otthont szeretnék teremteni a Baráti Kör-nek és a hajózási gyűjteménynek. Első lépésben pedig  lepalackozom 3 éves legjobb hordós vörösboromat és lepecsételem a megnyitóra.

Ez ugyan megtörtént és azóta is gúlában várja az eseményt, de ugyanakkor a hajózás az északi sarkkörre és azon túlra vezényelt, majd családi halálesetek miatt nem tudtam érdemi lépéseket tenni. Aztán elkezdtem, de mindent saját erőből és ez bizony eddig tartott, illetve tart még. Örömmel tekintek végig azon, ami eddig megszületett, bár mindig egy önálló épületről álmodoztam, ami sajnos  álom maradt csupán. Szuterénünk lett a gyűjtemény otthona. Másként nem jött volna össze mindez.
Idén lesz 14 éves az M/S VÖRÖSMARTY BARÁTI KÖRE. Nagyon szeretném, ha ismét együtt lehetnénk  mi, magyar tengerészek.